Cizrna, cizrna, cizrna. Co to vlastně je taková cizrna, odkud se vzala a k čemu je dobrá? Cizrna je luštěnina, která jako druh cizrna beraní patří mezi nejdůležitější luštěniny, podobně jako hrách nebo třeba čočka a fazole. Tato rostlinná pochoutka je často označována také jako římský hrách. Jaké má výživové a zdravotní benefity?
Cizrna má velmi typický kulovitý tvar se zobáčkem a jakoby jemně oříškovou chuť. Její původ je možné hledat v zemích, jako je Turecko a celá střední Asie, odkud se později rozšířila v podstatě do celého světa. Aktuálně ji nejvíce produkují země blízkého východu, Mexiko a také některé oblasti Afriky.
Co cizrna obsahuje?
Tato luštěnina je důležitou výživovou látkou, které obsahuje především hodně vlákniny a bílkovin. Vzhledem k tomu, že je přirozeně bez lepku, hodí se i pro soby, které jsou na něj citliví. Cizrnu si ale oblíbily i osoby, které nejedí maso vůbec nebo omezeně, protože jako zdroj proteinů je opravdu významná. Cizrna ovšem obsahuje i řadu vitamínů a důležitých minerálů – vápník, železo atd.
Cizrna patří mezi potraviny, které se v těle tráví pomalu a zároveň mají nízký glykemický index, jsou tedy vhodné i pro různé typy redukčních diet.
Jak lze cizrnu použít
- Saláty – uvařená nebo konzervovaná cizrna je velmi chutná a je možné ji přímo použít jako jednu z přísad do salátů. Můžete jej přidat do klasického salátu, míchaného zeleninového, luštěninového, hodí se i do rýže nebo těstovin.
- Polévky – podobně jako jiné luštěniny, je možné využít cizrnu pro přípravu chutných a zdravých polévek.
- Omáčky – i zde nemusíte klást meze své fantazii a třeba si cizrnu upravte stejně, jako byste dělali hrachovou kaši. Budete překvapeni snadnou přípravu i skvělou chutí!
- K pečení, jako hlavní příloha i jako skvělé zahušťovadlo – cizrnu prostě můžete využít mnoha způsoby.
- A třeba i do pomazánek.
Doba přípravy 35 minut.
Porce pro 3 – 4 osoby.
Vhodné i pro vegetariány. Při použití bezlepkové mouky na zahuštění také pro bezlepkovou dietu.
Suroviny:
- 1 střední cibule
- 250 g uvařené cizrny
- 3 stroužky česneku
- 2 střední brambory
- sůl
- pepř
- majoránka
- mletý kmín
- 2 lžíce mleté sladké papriky
- rostlinný olej
Postup přípravy:
- Oloupanou cibuli nakrájejte na nadrobno a osmahněte na oleji dozlatova.
- Přidejte oloupané a očištěné brambory nakrájené na kostičky.
- Restujte a zaprašte paprikou, přidejte kmín a podlijeme asi třičtvrtě litrem vody.
- Dejte vařit.
- Přidejte trochu soli a pepře.
- Až brambory změknou vsypte cizrnu a nechejte prohřát.
- Guláš zahustěte, přidejte majoránku, třený česnek.
- Nechejte ještě asi deset minut za stálého míchání vařit.